GEzmeler
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Amerika'ya asıl gidiş amacım dil eğitimiydi zaten bu konuyu ayrıntılı olarak "Dil Eğitimi" başlığından bulabilirsiniz. Başka bir amacımda Amerika'yı da gezmekti. San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon ve tabiki de asıl bulunduğum şehir San Diego'yu gezdim. Bu şehirlerin ayrıntılı incelemesi ise "Amerika" ana başlığının altında ki yan başlıklarda. Şimdi gelin Amerika'ya gitmeden önce ve giderken ihtiyacınız olacak şeylerden bahsedelim.
Amerika'ya gitmek için ilk önce vizenizin olması lazım. İstanbul yada Ankara'daki konsolosluklarından birinde yüz yüze sorgu ardından vize ve ver elini Amerika...
Konsolosluk görüşmelerinde rahat olmanız lazım ve sorulan sorulara mantıklı cevaplar vermeniz lazım. Konsolosluk çalışanının esasen tek bir soruya cevap arar oda "alacağı vizesi ile Amerika'ya yerleşmek gibi bir düşüncesi var mı? Yoksa gerçekten turist vizesini alıp gezecek, öğrenci vizesi ile de eğitim görüp geri ülkesine dönecek mi?"
Öğrenci değilseniz vede çalışmıyorsanız vize alma şansınız çok düşüktür. Ancak yinede vize alanlar var mı? Evet var. Görüşme sırasında dikkat edilmesi gereken şeyler var en başında sorulan soruların ardından sağa sola yukarıya bakmayın. Elinizle oranızı buranızı kaşımayın. Bu belirtilerin hepsi sizin gergin olduğunuz ve de yalan aradığınızın göstergeleri olarak düşünülecektir. Bir insan konuşurken göz bebekleri sola doğru bakıyorsa beynindeki gerçek bilgilere ulaşmaya çalışıyordur, yere bakıyorsa hava atıyordur, yukarıya bakıyorsa yalan söylüyordur. Konsolosluk çalışanlarının da hepsi bu insan davranışları üzerine uzmanlaşmışlardır.
Bana sordukları sorular ise şöyle idi ;
- Ne için gideceksin? Hangi şehre gideceksin? Ne kadar kalacaksın? Bu soruların hepsini zaten senin görüşme öncesi doldurduğun bilgilerde var. Buradaki amaç senin doldurduğun bilgileri bilip bilmediğindir. Yanlış cevap verirsen konsolosluk çalışanı "daha gideceği yerde ne kadar kalacağını bilmiyor" der ve vize vermez.
- İngilizce öğrenip ne yapacaksın? Ne işine yarayacak? İşte çok ama çok güzel bir soru ben bu soruya şöyle cevap verdim. "Çalıştığım şirketin yurt dışı üretimleri var, ileride ben bu üretimlerin başına geçeceğim bu yüzden İngilizce öğrenmem lazım." dedim. Mühendis olduğumdan dolayı böyle bir cevap verebildim peki ya sen esnaf, avukat vb. gibi İngilizceye ihtiyaç olmayan bir mesleği icra ediyorsan gerçekten bu soruya elle tutulur bir cevap vermeniz beklenecektir.
- Masraflarını kim karşılayacak? Sponsorun kim?
- Daha önce yurt dışına çıktın mı ? Hangi ülkelere gittin ?
- SGK hizmet dökümünü görebilir miyim?
ve hepsi bu kadar vizemin onaylandığını söyleyip bir kağıt verdi, bir hafta sonrada ev adresime pasaportum ulaşmıştı.
Ben riske girerek vize görüşmesinden önce gidiş geliş uçak biletimi almıştım. Aslında benim için pekte risk sayılmazdı vizeyi alacağıma emindim çünkü vermemeleri için bir bahaneleri yoktu. İşim gücüm, sgk belgem, yeterli miktarda param hatta tezkeremi bile belgelere eklemiştim. Uçak bileti konusuna gelince gideceğiniz şehre ya Türkiye'den direk uçuş bileti alın yada direk uçuşun olmadığı bir şehre gidiyorsanız da Avrupa aktarmalı bir bilet alın. Sakın Amerika içi aktarma yapmaya kalkmayın ! Sizi o kadar çok bekletir ve ararlar ki aktaracağınız uçağı kaçırırsınız. Ben British Airways ile London aktarmalı gitmiştim. İngiltere eğer ABD ye gidiyorsanız Transit Passenger vizesi istemez, diğer ülkere isteyebilir. London da hiç bir aramaya tabi olmadan Terminal 5 den San Diego uçağıma binmiştim. Biletler British Airways de ucuz ancak koltuklar dar ve rahat değil. Rahatlık sizin için önemli ise diğer hava yollarını tercih edebilirsiniz.
Uçakta hosteslerin dağıttı aşağıdaki bu kağıdı kesinlikle almak zorundasınız çünkü ABD'ye indikten sonra pasaport kontrolünde vereceksiniz. Aşağıda kağıdın Türkçe açıklamaları mevcut;